„Опознай родината си, за да я обикнеш” е казал Щастливеца за нашата мила страна. Точно, защото смятаме, че България е изпълнена с огромно разнообразие от природни и архитектурни забележителности, които имат какво да ни покажат, да ни заинтригуват, да ни пленят и да ги обикнем, решихме да ви организираме една мислена разходка из нея. Вече ви представихме 10 български села (първа част), които несъмнено се остават в съзнанието ви. Именно поради необятността на красотата на българските села, решихме да ви „разходим” из още 10 такива, които вярваме, че бързо ще обикнете.

село Долен снимката е взета от: bulgariatravel.org
село Долен
снимката е взета от: bulgariatravel.org

Обиколката ни ще започне от едно село, намиращо се в западната част на  живописната Родопа планина – Долен. Обявено за архитектурен и исторически резерват през 70 – те, селото ще ви омае именно с почти изцяло запазените си къщи от възрожденски тип и с изящната дърворезба на повечето от тях. Типичните калдъръмени улички, запазили вида си от преди 2 века, старите къщи, покрити с тикли, песента на преминаващата река Бистрица, превръщат селото в идеалното място за мечтаната спокойна и одухотворяваща почивка. Освен че ще се насладите на красотата на заобикалящата го природата и царуващата безмерна тишина, ще може да посетите и интересната църква „Свети Никола”, която крие своите легенди и предания за чудотворната сила на светеца, а начинът, по който местните разказват поверията е наистина неповторим и безкрайно интригуващ.

 

село Варвара снимката е взета от: svetigeorgivarvara.wordpress.com
село Варвара
снимката е взета от: svetigeorgivarvara.wordpress.com

Село Варвара – малко известно, но със сигурност има какво да ви предложи и няма да съжалявате, ако го посетите. Намира се в полите на Родопите, на 19 километра от Пазарджик. Вековни традиции оживяват в бита на живущите в китното село. Там се празнуват абсолютно всички български празници по един незабравим и изключително вълнуващ начин. Едни от най – интересни чествания са тези на Гергьовден, Дервишовден и Света Марина. Има и забележителности, които може да посетите – църквата „Света Варвара”, останки от тракийско светилище и осемте тракийски могили, които се намират близо до селото. Наред със всичко това, село Варвара е известно и с лечебните си води.

 

село Дорково снимката е взета от: blog.manofoto.com
село Дорково
снимката е взета от: blog.manofoto.com

Село Дорково се намира в община Ракитово, област Пазарджик. Това село е незаслужено непознато за българския турист. В околностите му преди десетилетия е открито най – голямото находище на вид мастодонт и други праисторически животни. Точно поради тази причина, преди не повече от година беше открит и първият палеонтологически музей, който показва находки от геоложката епоха плиоцен. В центъра на музея е сътворен до такава реалистичност огромен мастодонт, който несъмнено ще ви остави без думи. Посетите ли веднъж музея, вие ще поискате да се върнете, защото е огромен и показва едно наистина голямо разнообразие. На хълма над Дорково пък се издига крепостта Цепина, пред която се открива невероятна гледка, спираща дъха.

 

село Ганчовец снимката е взета от: bulgaria-dimitrov.blogspot.com
село Ганчовец
снимката е взета от: bulgaria-dimitrov.blogspot.com

Ганчовец ще бъде другото ни предложение. То е едно необикновено село. Такова е, защото не е сгушено в полите на Стара планина, както повечето села в България, а разпръснато на две махали и за наша голяма радост населението на селото се увеличава. Точно поради тази причина животът там не е замрял, ами направо кипи. В горната махала на Ганчовец се намира клуба, който събира на едно място българи, англичани, шотландци, ирландци и руснаци и им осигурява незабравимо забавление под звуците на рок песни. От 2008 година пък се организира фестивалът „Ракия – магия”, в който се състезават за първото място над 50 домашни ракии. Ако искате да прекарате няколко забавни, изпълнени с интересни запознанства с българи и чужденци и да се насладите на хубава българска ракия, село Ганчовец е именно това място, което ви предлага всичко това.

 

село Косово снимката е взета от: www.andrey-andreev.com
село Косово
снимката е взета от: www.andrey-andreev.com

Сега ще се опитаме да ви пренесем в едно напълно непознато за българския турист място, но толкова невероятно и неописуемо красиво. Сякаш скрито на високо в Родопите, селото ще ви предостави една от най – изумителните и живописни гледки. Името на този земен рай е Косово. Къщите са така разпръснати стъпаловидно, че сякаш се надпреварват коя ще бъде по – нависоко. Родопа планина ви обгръща отвсякъде с неповторимата си природа и чистия въздух, а всеки от жителите на селото ви посреща с широка усмивка и разперени ръце, радвайки се да видят непознати лица. В непосредствена близост, само на 5 км от селото, се намира и известният балнеоложки курорт Нареченски бани.  Интересен факт е, че две от сградите в селото – църквата „Успение Богородично” и „Хаджийската къща”, са дело на прочутия майстор Хаджи Георги Станчовски, който е и създателят на къщите Коюмджиоглу и Димитър Георгиади в Пловдив.

 

ваканционно селище Омая снимката е взета от: www.andrey-andreev.com
ваканционно селище Омая
снимката е взета от: www.andrey-andreev.com

Само на 19 км от Гоце Делчев и на 5 км от границата с Гърция, сгушено в полите на планина Славянка, се намира едно малко и китно селце – Гайтаниново. Освен с чистия планински въздух, селото ще ви изненада с благоприятен климат, който предполага топли лета и значително по – меки зими. Село Гайтаниново става известно сред българските любителите на туризма, покрай Еко селище „Омая”,  което често сравняват като истински рай. През 2012 година  в землището на Гайтаниново е обявена защитена местност „Жингов бряст”, за опазване на тризъбест салеп, кристална ричия, славянско котенце и др.

 

село Ситово снимката е взета от: photo-forum.net
село Ситово
снимката е взета от: photo-forum.net, автор: donzezi

Сега ще ви разкажем за едно от най – спокойните места, където безмерната тишина царува, а красотата вълнува. Намиращо се в Родопа планина, едва на 35 км от град Пловдив, село Ситово сякаш е забравено, но запазило онзи облик от времето на Възраждането. Мястото е прочуто не само за българи, но и за много чужденци, благодарение на аязмо със чудотворна вода. Селото се слави и с друго чудо – Ситовският надпис.  Той е на поне 5000 години и досега не е разчетен, въпреки че са правени многобройни опити от наши и чужди учени.

 

Троянски манастир снимката е взета от: www.mymap.bg
Троянски манастир
снимката е взета от: www.mymap.bg

Следващата дестинация, към която ще ви отведем мислено, е село Орешак, разположено в непосредствена близост до град Троян (само на 8км). Това място е магическо – привлича с впечатляващи пейзажи, с чист планински въздух, с хубавата троянска сливова ракия и разбира се с един от най – впечатляващите родни манастири – Троянският, който е и третият по големина в България.  Ако искате да станете част от едно необикновено изживяване, то несъмнено трябва да посетите Орешак края на септември, когато се отбелязва Празникът на сливата и сливовата ракия.

 

село Ичера снимката е взета от: www.mirela.bg
село Ичера
снимката е взета от: www.mirela.bg

Предпоследната ни спирка от днешно пътуване ще бъде село Ичера. Намира се в Сливенския балкан, на около 20 км от Сливен и Жеравна. Селото не предлага много културни забележителности, но ви омайва с заобикалящата природа. Разбира се, голяма част от къщите носят духа на Възраждането и са впечатляващо запазени са, а калдъръмените улички, извиващи се нависоко по баирите, са безброй много.  Атрактивно занимание за селцето е ловът на чудесни екземпляри речни раци, за които местните споделят, че били наистина вкусни.

 

Село Гела снимка: Мая Къркаличева
Село Гела
снимка: Мая Къркаличева

Днешното ни пътуване е към своя край. Дойде редът и на финалната ни дестинация,която ще бъде село Гела. Разположено е в сърцето на Родопите и е съвсем близо до друго прекрасно място – Широка лъка, за което ви разказахме в първа част на поредицата „10 български села, които ще обикнете”. Това, с което ще ви спечели и със сигурност ще ви накара да го посетите отново е ежегодното гайдарско надсвирване, което се провежда началото на август. Емоциите от този празник са неописуеми – всяка година се събират хора от цяла България, а българските народни песни са съпроводени от звука на каба гайда. Трудно може да се опишат емоциите, които ви връхлитат, докато се наслаждавате на това изкуство, затова силно ви препоръчваме да не се чудите, а при първа възможност да посетите Гела през август!

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Елена Гиздавкова
Елена Гиздавкова е пета година студент по „Право” в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Най-голям интерес за нея представлява историята на Българското възраждане и тази от Следосвобожденска България. Вдъхновена от красотата на страната ни, обича да пише за нея и да разказва за непознатите ѝ места.