Година след премиерата на филма „Швейцарецът с българско сърце“, екипът на „Българска история“ има радостта да представи лентата официално и в интернет. За това време, тя бе показана в 30 български града, а партньори в инициативата бяха VIVACOM, кино „Арена“, местни кина, сдружения и общини.

Документалният филм „Швейцарецът с българско сърце” показва архивни кадри, документи, мнения на специалисти и исторически възстановки на ключови моменти от живота на Луи Айер – чуждестранен спортен педагог, който е обучил стотици български младежи не просто в практики за телесно усъвършенстване, а и в родолюбие и почит към родината.

Документалната лента е изградена от серия с интервюта на специалисти по темата и възстановки на кръвопролитните военни действия в Европа от началото на XX век. Филмът проследява патриотичното дело и жертвоготовността на Луи Айер по време на трите войни в този период – Балканската, Междусъюзническата и Първата световна. Със създаването на филма, екипът на „Българска история“ цели да възпита чувството на национална гордост у българите и търси отговор на въпроса: „Щом някога един швейцарец е бил готов да отдаде сърцето и живота си на страната ни, нима тя, повече от всяка друга, не заслужава обичта и верността ни днес?“.

Един филм на сдружение „Българска история“. С участието на: доц. д-р Лозан Митев доц. д-р Марина Гевренова гл. ас. д-р Владимир Станев Иво Антонов Ивайло Стоименов Пламен Сираков. В ролите: Ивайло Стоименов, Пламен Сираков, Кръстино Мишев, Деница Монева и Александър Кънчев.

Филмът е наличен и с английски субтитри.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.