Цар Борис III или монархът, който обичаше армията си

3
531

Рубриката „Архивите говорят“ ще е мястото, в което ще събираме документи, писма, речи и кадри от миналото. Винаги сме казвали, че историята, разказана от съвременниците й често се оказва най-истинската, тъй като не е пречупена през призмата на времето.

00411

В този брой на рубриката „Архивите говорят“ ще ви запознаем с една реч, която е изречена от несъмнено един от най-добрите оратори, които българската история помни – Н.В. цар Борис III. Монархът, който е известен с това, че винаги е до народа и е познат сред него като „добрият цар“, винаги успява да вдъхне кураж на  войниците, дори в най-тежките и трудни моменти. В следващите редове сами ще разберете по какъв начин думите на царя са способни да повлияят на българския войн.

 

Реч на Н.В. Цар Борис III Обединител към българското войнство и българският народ през 1937г. в София по случай деня на храбростта и Българската армия и освещаване на новите бойни знамена

 

„Драги офицери,подофицери и войници,драги мои бойни другари. Днес е денят на храбростта и големият празник на нашата родна войска. Днес честваме ония велики добродетели с които българското войнство е служило и служи на Родината и с които то създаде безсмъртни подвизи и легендарни епопеи. Под своите бойни знамена, скромните, но велики по дух български воини изпълниха вярно и самоотвержено върховния си дълг към Отечеството. Под тях те жънеха неведома слава, но не лично за себе си, а за българското име. Под тия знамена те показаха как беззаветно може да се обича България и как достойно може да се мре за нея на полето на честта. Поклон смирен пред светлата памет на падналите за Родината наши герои, почит и признателност към техните живи сподвижници. Днес тия бойни знамена, покрити с лаври на победите, тия светини, скъпи на всяко българско сърце ще отнесем благоговейно в Пантеона на българската прослава, за да бъдат запазени за вечни времена за назидание и вдъхновение на грядущите поколения.

Доблестни воини,
Светата църква изпроси благословението на Всевишния над родната войска и освети новите знамена които аз с вълнение и гордост предавам днес на вашите части.Свещени емблеми на България, нека те се веят винаги високо и гордо над вас, да сплотяват волите и сърцата ви за единна, вярна и предана служба на Родината. Славата, добродетелите и традициите, одухотворени в победните знамена, които отнасяме на съхранение,преминават в нашите нови знамена. Те занапред ще ви напомнят делата на героите, ще ви сочат величието на саможертвата и на честно изпълнения дълг, ще ви напътствуват в светлия път, водещ към благоденствието, мощта и щастието на България.

Офицери,подофицери и войници! Вземете вашите нови полкови светини и служете под тях на Отечеството с верността и усърдието, присъщи на българската войска. Пазете ги светли и неоскверними и ги покрийте със слава и чест, за да бъдат винаги истински щит и опора на Родината и гордост на Българския народ!
Да живее България!
Да живее храбрата българска войска!“

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

Цар Борис III или монархът, който обичаше армията си
4.5 от общо 43 глас(а)
Марио Мишев
Марио Мишев е на 25 години. Бакалавър по политология в Софийския университет, завършил Френската гимназия в София. Той е един от създателите на проекта "Българска история", автор на пет книги, както и сценарист на документалните ни филми и поредици. Основна част от работата му е ангажирана с обиколките по училища и уроците по родолюбие, които сдружението осъществява от четири години.

3 КОМЕНТАРА

  1. You need targeted visitors for your Цар Борис III или монархът, който обичаше армията си website so why not get some for free? There is a VERY POWERFUL and POPULAR company out there who now lets you try their traffic service for 7 days free of charge. I am so glad they opened their traffic system back up to the public! Sign up before it is too late: http://s.qwerty.hk/d

  2. […] Безспорно една от най-силно въздействащите и запомни речи е тази  от 1937г., която Цар Борис Трети произнася по случай  Деня на храбростта и Българската армия, когато се освещават и новите бойни знамена в София. […]

Отговор