Тихомир Стоянов не е обикновен фотограф. Неговата страст е все още малко познатата у нас „намерена фотография“. Започва да колекционира негативи, снимки и семейни албуми преди повече пет години, като ги открива по битаци и антикварни магазини.

В края на 2016 г. ентусиастът създава Imaginary Archive – българския архив от намерена фотография и Инстаграм профил на „Семейство Стоянови”, в който публикува фотографии от ежедневието на социалистическото семейство.

Кои всъщност са семейство Стоянови? Това е едно въображаемо българско семейство, което показва всекидневието си на съвременната публика. Черно-бял разказ за миналото, като алтернатива на социалистическата пропаганда, включващ истории, останали извън официалните архиви. Както самият автор на проекта разказва:

Една от целите на проекта е да бъде събирателен, социологически прочит на българското семейство, разказан от първо лице, без фалш.

Този семеен колективен образ е създаден от хиляди изхвърлени любителски фотографии. Тихомир Стоянов притежава над 10 000 хиляди филми, диапозитиви, копия и фотоалбуми, а освен това той е и пионер на намерената фотография у нас.

Направете празника на близък човек специален с един отличаващ се подарък.

Този впечатляващ по обем „семеен албум“ от социализма вече представи собствена изложба в столичната галерия за фотография „Синтезис“. Тя тече от 8 февруари до 5 март и е отворена за посетители.

В една от залите на изложбата ще видите хола на семейството, с типичния за социализма интериор, допълнен с оцветени оригинални портрети. И още куп други композиции, познати на всички ни от добрите стари семейни снимки.

Всеки посетител може да дари снимки от личния си архив, с което да станат част от проекта „Семейство Стоянови“.

Изложбата се осъществява с подкрепата на галерия SYNTHESIS и Фотосинтезис.

Част от фотографиите може да разгледате в нашата галерия.

Направете празника на близък човек специален с един отличаващ се подарък.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

Образцовото соц семейство Стоянови „оживява“ чрез намерени фотографии
4.1 от общо 10 глас(а)
Марио Мишев
Марио Мишев е на 25 години. Бакалавър по политология в Софийския университет, завършил Френската гимназия в София. Той е един от създателите на проекта "Българска история", автор на пет книги, както и сценарист на документалните ни филми и поредици. Основна част от работата му е ангажирана с обиколките по училища и уроците по родолюбие, които сдружението осъществява от четири години.

Отговор