Попълни своята книжна историческа колекция с предложенията ни, валидни до края на настоящата седмица!

КЪМ ПРОМОЦИЯТА

Тихомир Стоянов не е обикновен фотограф. Неговата страст е все още малко познатата у нас „намерена фотография“. Започва да колекционира негативи, снимки и семейни албуми преди повече пет години, като ги открива по битаци и антикварни магазини.

В края на 2016 г. ентусиастът създава Imaginary Archive – българския архив от намерена фотография и Инстаграм профил на „Семейство Стоянови”, в който публикува фотографии от ежедневието на социалистическото семейство.

Кои всъщност са семейство Стоянови? Това е едно въображаемо българско семейство, което показва всекидневието си на съвременната публика. Черно-бял разказ за миналото, като алтернатива на социалистическата пропаганда, включващ истории, останали извън официалните архиви. Както самият автор на проекта разказва:

Една от целите на проекта е да бъде събирателен, социологически прочит на българското семейство, разказан от първо лице, без фалш.

Този семеен колективен образ е създаден от хиляди изхвърлени любителски фотографии. Тихомир Стоянов притежава над 10 000 хиляди филми, диапозитиви, копия и фотоалбуми, а освен това той е и пионер на намерената фотография у нас.

Този впечатляващ по обем „семеен албум“ от социализма вече представи собствена изложба в столичната галерия за фотография „Синтезис“. Тя тече от 8 февруари до 5 март и е отворена за посетители.

Не пропускайте луксозното издание „Писмата на Левски“ с 40% отстъпка.

РАЗБЕРИ ПОВЕЧЕ

В една от залите на изложбата ще видите хола на семейството, с типичния за социализма интериор, допълнен с оцветени оригинални портрети. И още куп други композиции, познати на всички ни от добрите стари семейни снимки.

Всеки посетител може да дари снимки от личния си архив, с което да станат част от проекта „Семейство Стоянови“.

Изложбата се осъществява с подкрепата на галерия SYNTHESIS и Фотосинтезис.

Част от фотографиите може да разгледате в нашата галерия.


Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да се абонирате за образователните ни видеа в YouTube. Изтеглете сега приложението на магазина ни BULGARIANHISTORY.SHOP за iOS и Android и пазарувайте бързо, лесно и сигурно.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

Образцовото соц семейство Стоянови „оживява“ чрез намерени фотографии
3.9 от общо 12 глас(а)
Марио Мишев
Марио Мишев е на 25 години. Бакалавър по политология в Софийския университет, завършил Френската гимназия в София. Той е един от създателите на проекта "Българска история", автор на пет книги, както и сценарист на документалните ни филми и поредици. Основна част от работата му е ангажирана с обиколките по училища и уроците по родолюбие, които сдружението осъществява от четири години.

Отговор