Представяме на вашето внимание кратък коментар на Мартин Георгиевски – българин от Македония и политически анализатор. Текстът е публикуван в профила му във Facebook на 10 октомври.

 

Днес по улиците в Македония вече са поставени знамената. Утре е национален празник. Както и всяка година на 11 октомври, ще се чества „Денят на народното въстание“ или още наричано „ден, когато пукнала първата пушка“.

11 октомври 1941 г. е датата която се смята за началото на организираната въоръжена съпротива на македонскиот народ срещу „фашистките окупатори“ българи и германци.

Онова което всъщност се чества е убийство на служител (местно лице) на царската полиция на Царство България, охранявал полицейския участък в гр. Прилеп, от страна на друго местно лице, червен бандит – комунист – сърбоманин, който е решил да атакува тогава легалната и легитимна българска власт на територията на гр. Прилеп и онова, което днес знаем като Република Македония.

Българите в Македония няма какво да честват и няма да честват.

Празниците като този са показател как Македония все още живее в миналото от периода на комунистическа Титова Югославия, създавайки и чествайки празници, които създават и насърчават омраза и нетърпимост към местните българи на първо място, след това въобще към българите като народ и българската държава в исторически и съвременен смисъл – празници символ на българофобия, българоомраза, антибългаризъм.

На Македония ѝ трябват празници, които обединяват, а не които разделят.

8 септември 1991 г. – Денят на независимостта е един празник, който обединява.

2 август 1903 г. – Илинденското въстание също е празник, който обединява.

Даже и 2 август 1944 г. – Първото заседание на АСНОМ, независимо от идеологията, също може да се каже че е празник, който обединява, защото без него Македония все още щеше да бъде „Южна Сърбия“ или „Вардарска бановина“. На това заседание бе изпълнена песента „Изгрей зора на свободата“ и голяма част от членовете бяха българи, след това избити по директива на Белград.

Аз като гражданин на Македония, мога да чествам дати и празници, които отбелязват създаването на съвременната държава Македония, но не мога и няма да чествам убийство на полицай – служител на легалната българска власт в Македония през 1941 г. от страна на терорист, червен бандит, комунист, сърбоманин!

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

Празникът на „македонското“ въстание срещу „фашистките окупатори“
4.6 от общо 34 глас(а)
Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.

1 коментар

Отговор