Български писател за първи път е номиниран за наградата „Астрид Линдгрен“. Авторът Юлия Спиридонова – Юлка и художникът Любен Зидаров ще се борят за най-големия приз в детската литература, известен още под името „Малкия нобел“.

В надпреварата ще се включат  общо 226 кандидати от 60 държави, като 63-ма от тях са включени за първи път. Правото да номинира от българска страна има фондация „Детски книги”, която е лицензирана от Шведския комитет.

Списъкът е златна мина за всички, които се интересуват от световната детска и детско-юношеска литература”, заяви председателят на журито Боел Вестин.

Наградата „Астрид Линдгрен”, учредена от шведското правителство през 2002 година отличава творби или дейности с висока художествена стойност, но освен това лауреатите трябва да „прегръщат” човешките ценности, които е изповядвала легендарната шведска писателка.

Пълен списък на номинираните за 2017 г. може да видите тук, а победителят ще бъде обявен на церемония в Националната библиотека в Стокхолм на 4 април.

Направете празника на близък човек специален с един отличаващ се подарък.

Юлия Спиридонова е добре познато име в българската детска литература. Тя Има седем издадени книги, като на първите две е автор и илюстратор: „Гугулетата“ (1999 г.),„Приказки за гугулета“ (2000 г.), „Приключения с Джиго“ (2003 г.)  са само малка част от нейните заглавия.

Направете празника на близък човек специален с един отличаващ се подарък.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

За първи път български писател е номиниран за „Малкия Нобел“
3 от общо 5 глас(а)
Марио Мишев
Марио Мишев е на 25 години. Бакалавър по политология в Софийския университет, завършил Френската гимназия в София. Той е един от създателите на проекта "Българска история", автор на пет книги, както и сценарист на документалните ни филми и поредици. Основна част от работата му е ангажирана с обиколките по училища и уроците по родолюбие, които сдружението осъществява от четири години.

2 КОМЕНТАРА

  1. Здравейте малка Юлия,
    От сърце се радвам за Вашата номинация и Ви желая пълен успех , за да може България, която притежава толкова много таланти в различните области на културата и изкуството, да има своя достоен представител при словесното творчество! Нека това бъде пътя и Вашите по-големи батковци и какички да поемат по този труден, но славен път и прославят България в духовната сфера! Още веднъж -успех!!!

Отговор