Попълни своята книжна историческа колекция с предложенията ни, валидни до края на настоящата седмица!

КЪМ ПРОМОЦИЯТА

”Задължителни дестинации” е рубрика, в която ще представяме на вашето внимание всички онези райски кътчета от красивата ни родина, които заслужават да бъдат посетени и които по някакъв начин са свързани с българската история. Голяма част от тях са познати на всекиго, но ще се постараем да посочваме и не дотолкова популярни дестинации.

ТДвореца Балчикоплото време навън самó предизвиква у нас асоциации за почивка на морето. Тъй като за плаж обаче сякаш е още малко рано, ние ви предлагаме друг вид почивка по Черноморието – посещение на Балчишкия дворец!

 Историята на двореца започва в началото на миналия век. След Междусъюзническата война Румъния нарушава Петербургския протокол и напада България. Така северната ни съседка завладява териториите на Южна Добруджа чак до Балчик. Много румънски интелектуалци започват да закупуват имоти около Балчик, а кралицата Мария Единбургска остава очарована от прелестната природа на новозавладените земи и при свое посещение при приятели в морския град решава именно тук да построи своя лятна резиденция. Това решение, подтикнато от атрактивността на региона, има и своята важна стратегическа стойност. Чрез построяването на резиденцията и заселването на мястото кралицата установява своето присъствие в българските земи.

 Въпреки прагматичната страна на действията си, Мария Единбургска явно дълбоко зачита природните дадености на балчишката местност, защото едно от най-големите условия на кралицата е бъдещата постройка по никакъв начин да не наруши естествената красота на пейзажа, а напротив – да го допълни и да се слее с него.

Така се започва строителството на комплекса през 1924г. Главни архитекти са двама италианци на име Америго и Аугустино. За резиденцията те избират да запазят типичните за региона червени покриви, но обогатяват цялостния строеж с архитектурни влияния от различни стилове – български, византийски, мавритански, арабски и други. На територията на комплекса те също така изграждат различни параклиси, чешми и помощни постройки, като украсяват целия ансамбъл с множество паркове и градини, както и два водопада. За да покровителства над комплекса, е издигната статуята на Св. Мартин, който е смятан за патрон на румънското кралско семейство.Балчишки дворец

 След като през 1940 г. цар Борис III успява да върне Южна Добруджа в българските територии по силата на Крайовския договор започва и активното обогатяване на комплекса от страна на българските дейци. Така през 1955г. е създадена една от най-големите забележителности на резиденцията и до днес – ботаническата градина. Тя се разпростира на площ от 194дка и е изготвена по проект на акад. Даки Йорданов ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Градината впечатлява, както със своята красота, така и със своето невероятно разнообразие от екзотични растителни видове. Изключително богат е наборът от кактусови растения, с които разполага градината, но също така могат да се срещнат и различни дървета, като се започне от плодовите – папая, лимон, смокиня, райска ябълка, банан – и се стигне до каучуково дърво и секвоя. Има и богато разнообразие от лалета, магнолии, папрати и лиани. Една същинска растителна приказка!

Първата настолна стратегическа игра за българската история ви очаква за предварителна поръчка!

РАЗБЕРИ ПОВЕЧЕ

 Сред цялата тази райска красота можете да намерите спокойствието, което търсите за следващата си почивка. Нищо чудно, че именно тук и самата създателка на комплекса кралицата Мария Единбургска решава да намери вечния мир, като изявява желание, след като почине, сърцето й да бъде поставено в златно ковчеже в дворцовия параклис, но по-късно то бива върнато обратно на румънска територия. Макар и откъснато от любимото й място, нейното сърце винаги ще бъде част от красивия балчишки дворец, а сме сигурни, че само с едно посещение и вашето ще остане там завинаги!

BULGARIANHISTORY.SHOP винаги ще ви предложи нещо ново и вълнуващо.

Изтеглете сега приложението ни и пазарувайте бързо, лесно и сигурно.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

Комплекс „Двореца“ в гр. Балчик – късче земен рай
4.2 от общо 5 глас(а)
Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.

1 коментар

Отговор