Историята ни е скрила в страниците си редица личности, чийто житейски път не просто си струва да бъде разказан, а може да бъде отправна точка за нас в днешни дни. Тези личности, които със своя обществен принос по нищо не отстъпват на най-видните ни революционери и възрожденци, без никакво съмнение могат да бъдат считани за национални герои. Време е да разкажем и тяхната история.

Това са българските предприемачи, работили, произвеждали и творили в зората на модерна България. Сред тях са имена като Велизар Пеев, Пенчо Семов, Димитър Ценов и Аврам Чальовски, останали в колективната ни памет като достойни и честни хора, осигурили добър живот както на себе си, така и на десетки хиляди други. Именно тези техни истории ще ни напомнят, че успехът винаги е споделен и дърпа цялата общност напред.

И ако не сте запознати добре с биографиите им, това не е ваш пропуск – случайно или не, те са останали на заден план.

Неведнъж сме споделяли, че дейността на „Българска история“ служи като мост между миналото и настоящето, свързвайки двата свята. Подобен е и ефектът от голямата идея и продуктите на Nexo. Затова обединяваме усилия, за да ви припомним тези истории, които да бъдат вдъхновение и трамплин за всеки един от нас.

Създадена в България, Nexo е водещата институция за управление на дигитални активи в света. Основана през 2018 г., когато създава първите крипто кредитни линии и полага основите на една нова индустрия. Две години по-късно, вече предлага и спестовен продукт, пуска първата по рода си крипто кредитна карта, както и борса за търгуване на дигитални активи. Днес е на път да изпълни мисията си: да създаде банката на бъдещето — мост между традиционните и дигиталните финанси.

Очаквайте рубриката „Великите български предприемачи“ от 24 май в каналите на „Българска история“ в социалните мрежи. В рамките на малко повече от месец ще ви запознаем с 10 впечатляващи за времето си, а и за съвремието ни, личности и техните истории.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.