„Успехите на България“ е рубрика, в която ще ви представяме постиженията на онези наши сънародници, които чрез силата на своя гений са достигнали висините на световния успех. Много от тях по един или друг начин са останали в сянката на историческите събития и са останали забравени от днешното модерно общество, но ние ще се постараем да поправим тази грешка.

На 2 септември през 1896 година се ражда един от онези българи, за които с право може да се каже, че са успели да прославят родината си в цял свят. Името му е Асен Йорданов, а факта, че и до днес неговия портрет е изложен в „Залата на славните“ в Нюйорското летище „Ла Гуардия“ е показателен за следата, която е оставил в историята .

Пресата съобщава за едно от изобретенията на Йорданов

Още като дете Йорданов показва интереса си към авиацията, занимавайки се с направата на хвърчила. Като по-голям той учи в училището за пилоти на известния френски летец-конструктор Луи Блерио в парижкото предградие „Етан“. По време на Балканската война Йорданов постъпва в аеропланното отделение край Свиленград и въпреки 16-годишната си възраст, през 1915 година успява да завърши първия български самолет „Експрес.През Първата световна война участва в редица въздушни битки, а заради проявената смелост е награден с орден за храброст.

Повратна точка в неговия живот се оказва 1921 година, когато Американският аероклуб обявява конкурс за обиколка на Земята със самолет. Асен Йорданов изявява желание за участие, като заедно с Гаврил Стоянов успяват да издействат от правителството на Александър Стамболийски нужната сума в размер на 6000 долара. Двамата заминават за Америка, но състезанието така и не се състои, заради липсата на други участници. Младият и амбициозен Йорданов обаче остава в САЩ, където успява да разгърне потенциала си в пълна степен. Участва в съставянето на документацията и инструкции за поддържане и пилотиране на известни самолети, като междувременно учи и завършва аероинженерство, химия, физика и радиоинженерство. През 1941 година основава „Джорданов Авиейшън Къмпани“. Значението на научната дейност, която е развивал се доказва от факта, че книгите му са продадени в над 750 000 екземпляра в САЩ и дълго време служат на хиляди млади пилоти и авиатори. Именно Йорданов стои зад направата на първата въздушна възглавница и първият телефонен секретар.

Въпреки огромното признание, което получава в Америка, Йорданов до последно държи на табелката в дома му в САЩ да пише: “Асен Йорданов – български пилот авиатор”. След смъртта му през 1967 година става почетен гражданин на Ню Йорк, а за него първият човек, стъпил на Луната – Нийл Армстронг казва: „От него както аз, така и всички американски пилоти сме се учили на авиация“.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.

Отговор