В следващите редове ще прочетете едно кратко писмо, което лично нас за пореден път ни накара да осъзнаем тежката и трагична реалност, в която всички ние живеем. Когато решихме да направим този сайт, си казахме, че  ще се опитаме да показваме нещата, с които може да се гордеем и да ни накарат да живеем по-достойно, поучавайки се от тях. Демографският проблем обаче е единствената тема, на която си позволяваме да публикуваме отчайващи и плачевни факти, защото искаме да се заговори за този огромен проблем, който може някой ден да ни погуби като народ. Лично нас това писмо ни шокира.

Здравейте!
Отново ви пише Ю.Малкетова, учителка от едно северозападно селце. Бях ви писала колко важна за нас е темата за обезлюдяването. Запознах ви с идеята ни да продължим, започнатата от вас тема с наши материали:

„Да се завърнеш в бащината къща …“
При спомените, другарите от детството, любимите неща …
Да се завърнеш, но къде ?
Много от нашите съселяни не могат да го направят, защото бащините им къщи изглеждат така.

„Аз съм Вили. Моята учителка често ни казва, че не умеем да играем заедно. Как да го правим, като на моята улица сме само аз и Виктор от моя клас. В другите къщи няма деца, а останалите пустеят.“

Надяваме се, че ще силите ни ще бъдат оценени и материалите ще бъдат публикувани на сайтът ви.

С Уважение, учениците от 1 клас, ОУ „Христо Ботев“, с.Остров, общ.Оряхово, обл.Враца

Вече 8 години разказваме българската история по достоверен и увлекателен начин. Обеднихме стотици хиляди последователи в нашите образователни платформи и канали, които четат, гледат и дискутират съдържанието ни.

Включи се в дейността ни, като станеш наш благодател.

Нека заедно разкрием богатството на родното минало!

Подкрепи ни в Patreon

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

Ужасяващият разказ на една българка от Северозападна България
Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.

Отговор