Попълни своята книжна историческа колекция с предложенията ни, валидни до края на настоящата седмица!

КЪМ ПРОМОЦИЯТА

Ген. Владимир Вазов на военните гробища край Дойран
Ген. Владимир Вазов на военните гробища край Дойран

Кои са първите асоциации, които изникват в съзнанието ви, когато чуете 9-та пехотна Плевенска дивизия? Нечувана храброст и себеотрицание? Чутовен подвиг? Дойран? Генерал Владимир Вазов?

Колко от вас се сетиха за числото 5 167 ? 5167 са героите, които виждат близките си за последно, когато дивизията поема по своя славен път.

Хълмистите поля край Дойран са сред върховете в българската бойна слава. Същата тази слава, с която ние толкова много се гордеем… Същата тази слава, която е съградена от много български кости… Същата тази слава, която осакатява хиляди хора и семейства…

Но кой ви знай, че спите в тез полета?

Над ваший гроб забвеньето цъфти.

Кои сте вий? Над сянката ви клета

Не пропускайте празничната ни кампания с отстъпки на избрани книги, игри, комплекти, календари и детски артикули!

РАЗБЕРИ ПОВЕЧЕ

не мисли никой днес освен поета

        и майките свети.

 

Борци, венец ви свих от песен жива,

от звукове, що никой не сбира:

от дивий рев на битката гръмлива,

от екота на Витоша бурлива,

        от вашето ура.

 

И тоз венец – той няма да завене,

и тая песен вечно ще гърми

из българските планини зелени,

и славата ще вечно пей и стене

        над гробни ви хълми.

Надали и самият дядо Вазов е подозирал, колко брилянтен ще е стихът му днес, на фона на гробището на една от най-прославените ни дивизии – 9-а пехотна Плевенска…

Макети за мемориала на 9-та пехотна Плевенска дивизия, от конкурс проведен през 30-те години на миналия век
Макети за мемориала на 9-та пехотна Плевенска дивизия, от конкурс проведен през 30-те години на миналия век

След войната, самият генерал Вазов подема инциатива за изграждане на мемориален паметник на дивизията. Проведени са два конкурса. Конкурсното жури заседава в Плевен от 8 до 10 май 1936 г. В неговия състав са видни запасни и действащи генерали, плевенският кмет инж. Никола Маринов. От Министерството на войната са командировани известният художник, професор Димитър Гюдженов и скулпторът Михаил Михайлов. Разгледани са 52 проекта. Журито, начело с генерал-майор Недев решава: “Първа премия не се дава, поради това, че не е намерен проект който идейно, художествено, технически, градоустройствено да е разрешил задачата напълно и изчерпателно”. Генерал-майор Недев призовава дори да бъде проведен международен конкурс, за да се излъчи достоен проект за мемориала. Организирана е и парична лотария. Предвижда се отпечатването на 500 000 билета на обща стойност 5 милиона лева. Само за около три месеца са пласирани лотарийни билети за около 3 милиона лева. Цар Борис лично дарява 20 000 лева за това благородно дело. Предвиденият нов конкурс за 13 август 1941 г. отново е отложен, този път за 13 декември с мотивировката “…да се даде възможност на повече участници и за по-завършени проекти”. Това ново отлагане ще се окаже фатално. Нови дискусии по градоустройствения план, както и военновременната обстановка оставят нереализирана една благородна идея, напълно забравена в последвалите я десетилетия.

Днес сме в навечерието от 100-годишнината от Дойранската епопея. Какъв по-добър момент, за да възродим и доведем до край благородното дело на генерал Вазов?

Гроб на български войник, Дойран, наши дни
Гроб на български войник,
Дойран, наши дни

А за победителите… За победителите днес в Плевен напомня само една скромна плоча с надпис „В памет на героите от 9-та пехотна Плевенска дивизия“… И техните гробища край Дойран днес…

 Ах, да! … Естествено! … и Славата …

„… и славата ще вечно пей и стене
над гробни ви хълми!“
                           

 Приятели, разчитаме на всеки един от Вас! Това е блогът на г-н Красимир Петров, в който е описана много подробно цялата история на идеята на генерал Вазов за мемориала. Това е групата във фейсбук, в която набираме привърженици на инициативата. А това е петицията, която призовава към завършване на благородното дело. Молим Ви, потвърждавайте подписите си от електронните си пощи, след като подпишете петицията! Благодарим Ви за подкрепата!


Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да се абонирате за образователните ни видеа в YouTube. Изтеглете сега приложението на магазина ни BULGARIANHISTORY.SHOP за iOS и Android и пазарувайте бързо, лесно и сигурно.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

Заветът на един генерал
Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.

Отговор